Sanduk: Guia per a la formació dels educadors i les educadores en interculturalitat i immigració
Destinataris: Professorat de les escoles de formació de monitors i directors d’entitats de lleure.
Aquesta guia inclou una sèrie de recursos i dinàmiques per a treballar la temàtica de la interculturalitat de forma transversal en els cursos de formació de monitors i directors d’entitats de lleure. Ha estat elaborada per l’àrea pedagògica de SOS Racisme, i editada per la Secretaria General de Joventut i la Fundació Jaume Bofill, en el marc de Calidoscopi, Pla d’Actuació per a la Interculturalitat en el Lleure.
Continguts Temàtics: Principis teòrics Activitats per a monitors: · Àmbit sociològic · Àmbit psicològic · Àmbit de la pedagogia del lleure · Àmbit d’expressió · Àmbit del joc i l’esport · Àmbit de la natura · Àmbit de la salut Activitats per a directors: · Àmbit sociològic · Àmbit psicopedagògic · Àmbit d’organització i gestió · Àmbit del director o la directora i de l’equip de monitors
El «Sanduk», la Guia per a la formació dels educadors i les educadores en interculturalitat i immigració, no és un recurs pedagògic habitual, tal com ens confirmen algunes carac-terístiques que s’hi observen clarament:
· Transversalitat. Aquest concepte implica que no s’hi recullen orientacions i activitats per afegir al currículum de la formació d’educadors i educadores, sinó que, a partir del currículum ja establert, pretén donar explicacions i suggeriments per treballar la dimensió intercultural al llarg de continguts ben definits.
· Multidimensionalitat. Si bé s’adreça als formadors i les formadores de les escoles d’educadors i educadores del nostre país, està concebut i dissenyat perquè es pugui treballar i aplicar a altres àmbits: formació inicial universitària de mestres o educadors i educadores socials, educació d’adults, i fins i tot es pot emprar amb els nois i les noies dels agrupaments escoltes o dels centres d’esplai.
· Diversificació. Les activitats que proposa estan pensades des de diversos angles. Per això combina metodologies de canvi actitudinal de signe diferent amb la finalitat explícita d’incrementar el seu potencial educador i la seva eficàcia formativa.
· Especialització. Tot i partir d’una línia ideològica i pedagògica comuna, les diverses activitats estan pensades perquè s’adeqüin al perfil i les funcions específiques de monitors i monitores, d’una banda, i de directors i directores, de l’altra. A més, el material reflecteix un esforç d’integració d’ambdós blocs a través d’activitats similars amb diferents nivells d’aprofundiment.
· Transformació. Gràcies a l’esperit de cooperació de la vintena de persones que han participat en la producció i l’edició de «Sanduk» -ja sigui directament o indirectament-, sempre s’ha tingut en compte la conveniència d’oferir una proposta que vagi més enllà de l’educació i/o la formació individual de les persones. Així, aquest material vol ser un recurs orientat a la transformació dels grups i les comunitats, perquè entenem que és en aquests entorns on tenen lloc les actituds i els contactes rela-cionats amb la interculturalitat i la immigració.
A banda de tots aquests plantejaments, considerem que el projecte «Sanduk» és el primer pas d’un procés en espiral que anirà creixent d’acord amb molts altres elements. Cal conèixer prèviament el recurs a fons abans d’utilitzar-lo i cal formar-se en els continguts que pro-posa.
Igualment, és necessari obrir espais d’intercanvi i de col·laboració entre les diverses escoles d’educadors i educadores que permetin una optimació de recursos i el desenvolupament d’un treball compartit i més ric. En definitiva, cal reconèixer que la dimensió intercu ltural de l’educació és un factor irrenunciable per a qualsevol institució educativa de la nostra societat que vulgui respondre als reptes i els desafiaments plantejats.
Any de publicació 2001
En aquests moments tan sols hem trobat la guia complerta en la seva versió en castellà