Teregunné. Els immigrats gambians
Autora: Anna Farjas i Bonet
Teregunné. Els immigrats gambians. Un viatge d’anada i tornada.
Autora: Anna Farjas i Bonet
Unitat de Publicacions de la Diputació de Girona. Girona,
Col·lecció Francesc Eiximenis núm.4
ISBN:84-95187-32-9 Any:2003 Pàgines:256
El llibre Teregunné, que vol dir ’marxar a fora’ en llengua sarahule, dóna a conèixer la realitat del col·lectiu de gambians assentat a les comarques de Girona. Explica els seus costums, les seves creences i la seva identitat, coneixements que ens apropen i ens ajuden a comprendre aquest col·lectiu d’immigrants. Un cop explicades les motivacions personals que dugueren l’autora a desenvolupar aquest estudi, comenta la metodologia emprada i conceptualitza el fenomen migratori en general. Seguidament entra en l’estudi de la procedència d’aquests immigrants, majoritàriament de l’ètnia sonniké. Explica el sistema educatiu gambià i acaba fent un estudi dels llocs d’establiment d’aquest col·lectiu a les nostres comarques. Clouen l’obra unes reflexions finals i un glossari i fraseologia en llengua sarahule. (XTEC)
Através del cas dels gambians, els ciutadans estrangers més nombrosos a les comarques de Girona després dels marroquins, la professora d’educació secundària i doctora en pedagogia Anna Farjas ens enfronta amb el nostre desconeixement i els nostres prejudicis envers l’Àfrica i els africans. A través d’aquesta tesi de doctorat adaptada, rica en coneixements i que desprèn interculturalitat i un universalisme gens postís, ens apropa a la realitat de les migracions i a algunes de les seves conseqüències.
Apropiat especialment per a tots els centres educatius de les comarques de Girona, on pot esdevenir una eina d’informació i debat fonamental, Teregunné. Els immigrants gambians. Un viatge d’anada i tornada analitza el fenomen migratori en el context de l’Àfrica subsahariana i presenta els resultats de dos treballs de camp, un en el país de destí i l’altre en el país d’origen. A més, acosta el lector a la problemàtica de les segones generacions, dels fills i filles dels immigrants gambians, i també a tot el procés d’educació i de socialització d’aquestes segones generacions. A.T.